Amasya İl Kültür ve Turizm Müdür V. Hakan Karaman Turizm Haftası dolayısıyla şu açıklamayı yaptı; Bir turizm ülkesi olan Türkiye’nin, güzide şehri Amasya: tarihi, kültürel mirası ve eşsiz doğal güzellikleri ile günümüzde adeta bir açık hava müzesine görünümündedir.
AMASYA, binlerce yıllık zaman dilimi içerisinde geçmişi geleceğe taşıyan sayısız kültür değerlerinin saklandığı Güzel Anadolu’muzun, Orta Karadeniz bölümünün Yeşilırmak Havzası’nın bereketli topraklarında kurulmuş, 8500 yıllık tarih ve kültür birikimine sahip şirin bir ilimizdir. Kalkolitik Çağ’dan günümüze doğal dokusu, iklimi ve her türlü zenginliğiyle birçok medeniyeti misafir eden, geçmişten gelen bu zengin kültür mirasını bugüne dek taşıyan ilimiz, “uygarlıkların beşiği” ya da “uygarlıkların buluşma noktası” olarak anılmayı hak etmektedir.
Kalkolitik Çağdan, Tunç Çağına, Hititler’ den Friglere, Kimmerlere, İskit, Medler, Pers egemenliği, Mitridates Krallığı, Roma egemenliği, Bizans dönemi, Büyük Selçuklu dönemi, Danişmendliler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kale Şehri olarak medeniyetlere kucak açmış, krallar ve sultanların hâkimiyetlerini birbirine devrettiği, 7’ si sultan olmuş 12 Osmanlı şehzadesinin valilik yaptığı Amasya, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde Cumhuriyet’e giden yolun en önemli yapılanma kararlarının alındığı ve Cumhuriyetimizin ilk yazılı belgesi Amasya Tamimi’nin tüm yurda duyurulduğu kent olarak tarihimizde yerini almıştır.
Amasya’nın doğası, kültürel birikimi, bu topraklarda yaşayan insanları sanata, bilime yönlendiren bir enerji kaynağı olmuştur.“İslam yazı sanatını zirveye taşıyan hattat” olarak tanımlanan Amasyalı Şeyh Hamdullahları, zengin bitki örtüsüyle hastalarına şifa dağıtan Lokman Hekimleri, Sabuncuoğlu Şerefettinleri, Şair Mihri Hatunları, Coğrafyacı Strabonları, Kralları ve İmparatorları sunmuştur dünyaya bu “Şehzadeler Şehri”… Sayısız öykülere şiirlere konu olan Ferhat ile Şirin aşkına şahitlik etmiştir. Tarihin, bilimin, musikinin kültür ve sanat değerlerinin harmanlandığı şehrimiz için Fransız araştırmacı G.PERROT ‘nun 1861 yılında “Amasya Anadolu’nun Oxford’udur” diye yazması şehzadelerin eğitimleri için özellikle seçilen ilimizin önemini bir kez daha vurgular niteliktedir.
Gelişmeye son derece açık olan turizm, geliştikçe kendisiyle beraber diğer alanların gelişimine de hız kazandıran öncü bir sektördür.
Bu sebeple Amasya; turizm hedefini, her geçen gün daha da yükseğe taşımak zorundayız. Hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için de turizmde; yeni bakışlar, projeler, işbirliği ve iletişim ortamı oluşturulmasında, hepimize görevler düşmektedir.
İlimizi, ziyaret eden turist sayısı her yıl artarak devam etmektedir. Geçen yıl yerli ve yabancı turist sayımız 615.907’dır. Bu yılki hedefimiz 700 bin turist sayısına ulaşmaktır. 2017 yılı üç aylık konaklama sayısı 60.000 iken 2018 yılı konaklama sayısı 67.000 kişidir. 2017 yılı üç aylık ziyaretçi sayısı 40.000 iken 2018 yılı konaklama sayısı 52.000 kişidir.
İlimizin Turizm’de markalaşma yolunda ivme kazanmasında bizden desteklerini esirgemeyen, Sayın Valimiz Dr. Osman VAROL’a, Belediye Başkanımız Cafer ÖZDEMİR’e, Amasya Üniversitesi Rektörümüz Metin Orbay’a, İl Genel Meclisimize, Sivil toplum kuruluşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve tüm basın mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu yılki turizm sezonumuzun, ülkemiz ve ilimiz için verimli ve bereketli geçmesi temennisiyle, sektörün değerli çalışanlarına ve yatırımcılarına başarılar diliyorum ve hepinizin Turizm Haftası’nı kutluyorum.