Amasya Üniversitesi Tarafından, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda, 8 Kasım Günü, “Dilimiz-Hâlimiz” Konulu Bir Konferans Düzenlendi. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN’in Konuşmacı Olarak Katıldığı Konferansı Amasya Valisi Abdil Celil ÖZ, Davetliler, Akademik ve İdari Personel İle Öğrenciler İzledi.
“Dilimiz-Hâlimiz” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY, “Değerli konuklar, Atatürk Haftası kapsamında düzenlediğimiz ilk etkinlikte bir aradayız. Atatürk’ün isteği doğrultusunda, Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak amacıyla 1932’de kurulan Türk Dil Kurumu, bugün tam seksen yaşındadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Türk dilini, Türk milleti için kutsal bir hazinesi’ olarak görmektedir. Türk kültürü gelecek kuşaklara, ancak Türk dilinin zenginliği içerisinde aktarılabilir. Yoğun çalışma temposu içerisinde bize zaman ayıran, Türk Dil Kurumu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN teşekkür ediyorum. Saygılarımla” dedi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN “Dilimiz-Hâlimiz” konulu konferansta şunları söyledi: “Dilimiz halimiz diye burada bir yakınma, bir serzeniş falan anlamayınız, size ders vermeye gelmedim. Programımızın 10 Kasım Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikler dolayısıyla gerçekleşiyor olması isabetli de olmuş. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle şükranla anıyoruz. Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. 1934'te yapılan kurultayda Cemiyetin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936'daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olmuştur. Türk Dil Kurumunun kuruluşuyla birlikte çağdaş Türkçede çok hızlı bir arılaştırma akımı da başlamıştır. Türk Dil Kurumu 800'e ulaşan yayını, zengin bir araştırma kütüphanesiyle Türkiye'nin saygın bilim kuruluşlarından biri olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dilimiz-hâlimiz ile ben bir yakınmayı değil bir sohbet konusunu esas tutuyorum. Türk Dili coğrafyasının geneline baktığımızda, soğuk bölgelerde çok az sayıda insan yaşıyor ve Türkçeyi az sayıda insan konuşuyor. Dolayısıyla bazı yerlerde Türkçe daha yoğundur. Doğu Türkistan, Çin sınırları içinde bölgeler, Özbekistan, Türkmenistan sınırları içerisinde kalan bölgeler… Kültürüne sahip çıkacaksın. Kültürü terk ederek ve çiğneyerek büyüyemeyiz. Ticarette, teknolojide kullandığımız kelimelerin Türkçe olması, hızlı intikalimizi, sağlıklı düşünmemizi, güzel bağlantılar kurmamızı, ilim adamı yetiştirmemizi, daha çabuklaştırmamızı sağlayacaktır.”
Konferans sonunda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan KAÇALİN’e, Rektör Prof. Dr. Metin ORBAY tarafından Amasya hatırası olarak semaver ve teşekkür plaketi takdim edildi.