Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat konuya ilişkin şu bilgileri verdi; Ülkemizde Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” 02 Mayıs 2007 tarihli resmi gazetede yayınlanarak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 31.05.2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir
Enerji Verimliliği Kanunu; enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usûl ve esasları kapsar.
Kentsel Dönüşümü kanunu ise Kentlerin çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden unsurlardan arındırılması, Sürdürülebilir kalkınma ile yaşam kalitesi yüksek marka kentler oluşturulması, Kentsel tasarım projeleri ile estetik ve görsel değeri yüksek kentler oluşturulması, Her açıdan sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulması, Tabiat, kültür ve tarihi değerlerin korunması ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi, amaçlanmıştır.
Yaşadığımız binada Proje müelliflerince ısı hesapları sonucu seçilen yalıtım malzemesi kalınlıklarının uygulamada düşük kalınlıkta veya farklı malzemelerden seçilerek uygulanması, Isı tesisatındaki boruların yalıtımlarının eksik veya hiç yaptırılmaması, Hesap sonucu çıkan kapasitedeki radyatör metraj ve özelliklerinin değiştirilerek kullanılması durumlarında hatalı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kullanılacak dış cephe yalıtım malzemeleri yapılan ısı hesapları sonucu ortaya çıkan kalınlıktaki yalıtım malzemeleri olmalarına, CE belgesine sahip olmalarına, ateş, su vs etkenlere karşı dayanıklı olmalarına dikkat edilmeli ve piyasada gelişigüzel satılan yalıtım malzemelerinin kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Enerji Verimliliği Kanunu gereği binalarımızda ısı yalıtımı ve mantolama yapılırken binamızın riskli olup olmadığının tespit ettirilmesi ve eğer güçlendirme gerekiyorsa güçlendirme projesi kapsamında ısı yalıtımının yapılması daha uygun olacaktır. Aksi halde riskli binada ısı yalıtımı ve mantolama yaptırmak kaynak ısrafına sebep olacaktır
Bu nedenle enerji verimliliği ve tasarrufu düşünülürken ilimizin deprem bölgesinde olması dikkate alındığında binaların teknik güvenirliliği daha ön plana çıkmaktadır.
Her şeyden önce güvenilir ortamda yaşamak olabilecek depreme karşı daha dayanıklı depremden etkilenmeyen, içinde yaşayan insanların canlarını riske etmeyecek şekilde sağlam binaların olması gerekir.
Dünyada ve ülkemizde meydana gelen deprem ve binalar üzerindeki etkileri göz önüne alındığında insanlığın çaresiz kaldığı bir gerçektir. Halbuki çaresizlik çözüm değildir.. Artık geç kalmadan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun verdiği kolaylıklar ve ekonomik imkanlar da değerlendirilerek yaşam ortamlarımızı daha güvenilir kılmak, yaşanabilir çevre ve marka kentler için gereğini yapmalıyız.