?k>Amasya Lisesi Gençlik Grubu "Sahnede Buluşalım!/Let's Meet On The Stage" Gençlik Projesi Hazırlık Ziyaretleri başladı.
Beş farklı ülkeden gelen öğretmenler Amasya Lisesi proje kapsamında hazırlık ziyareti yaptı.
Amasya Lisesi Müdürü Bekir Bağçıvan konu ile ilgili şunları söyledi; Amasya Lisesi Gençlik Grubumuzun hazırladığı, Gençlik Programları Eylem 1.1 kapsamında "Sahnede Buluşalım!" başlıklı projemiz, Ulusal Ajans tarafından kabul edilmiştir. Projemiz, 27 Ocak - 04 Şubat 2014 tarihleri arasında Amasya'da gerçekleşecektir. Türkiye koordinatörlüğünde İngiltere, Fransa, İtalya, Litvanya ve Slovenya'dan toplam 40 katılımcı projemize iştirak edeceklerdir. Projemizin hazırlık ziyareti kapsamında 5 farklı ortak ülkeden birer sorumlu temsilci Amasya'ya gelmiş bulunmakta ve 2 gün boyunca ( 11-13 Ocak 2014) projemizin amacı, içeriği, faaliyetleri hakkında çalışma yaparak proje buluşmasının hazır hale gelmesini sağlayacaklardır. Ayrıca, konaklama, yeme-içme, ulaşım gibi lojistik konularında netleşmesi sağlanacaktır. Gençlik Grubumuz, Okulumuz İngilizce Öğretmeni Hasan Satılmışoğlu liderliğinde, İngilizce Öğretmenimiz Hatice Sevindi ve İl Milli Eğitim Ar-Ge Öğretmeni Mustafa Örgüt'ün destekleriyle kurulmuş ve çalışmalarına devam etmektedir.
Projemiz, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kültürlerarası diyalogu geliştirmek, farklı kültürlerden olan insanların yakınlaşmasını, birbirlerini tanımasını, kültürel alışverişleri sağlamak ve Avrupalılık bilincini ve Avrupa vatandaşlığını kavramak için hazırlanmış ve bu amaçla faaliyetler planlanmıştır. Hedefimiz, okulumuz öğrencilerinin Avrupa ülkelerinden lise öğrencileriyle birlikte aynı amaç içerisinde faaliyetlere katılmaları ve anlayış ve bakış açılarının olumlu yönde gelişmesinin teşvik edilmesidir. Kültürler arası diyalogu ve yakınlaşmayı sağlamak için sanat ve kültür değerlerinin oldukça önemli olduğundan yola çıkarak, projemizin konusunu "Sahnede Buluşalım!" olarak belirledik. Bu projede gençler, yaşam tarzlarını, kültürlerini, örf ve adetlerini, sorunlarını, problemlerini, isteklerini ve beklentilerini tiyatro aracılığı ile ifade edebilecekler ve karşılıklı olarak yaşam tarzlarını ve insanları tanıma fırsatına sahip olabileceklerdir. Projemize katılacak gençler sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı gençlerden oluştuğu için, bu gençlerin hayata bakış açılarını ve geleceğin dünyasının nasıl olması gerektiği konusundaki fikirlerini ortaya koymalarını sağlamayı hedeflemekteyiz.
Bu doğrultuda faaliyetlerimiz; gençlerin ortak katılımı ile tiyatro, drama, pandomim, grup tanıma etkinlikleri, gençliğin temel sorunları sunumları, ortak kültürlerin ve tarihlerin tanıtımı ve sunumları, tarihi, doğal ve kültürel değerlerin tanıtımı olarak planlanmıştır. Tiyatro faaliyeti; her ülkenin önceden hazırlayacağı ve kendi tiyatro kültürlerinin önemli özelliklerini ortaya koyacak küçük oyunlar şeklinde yapılacaktır. Bu faaliyette, her gruptaki oyuncuların hepsinin sahnede bulunmasına ve yeteneklerini göstermesine imkan verilecektir. Ayrıca gruplar küçük oyunlar şeklinde kendi kültürlerinde yer alan önemli anların canlandırılmasını yapacaklardır. ( Düğün, Cenaze, Aile hayatı, asker yolcu etme,vb.) Pandomim çalışmalarında ise gruplar karma olarak (farklı ülkelerden gelen gençler birlikte) tekrar gruplara ayrılacak ve birlikte hazırlayacakları pandomimleri oynayacaklardır. Bu pandomimlerde örneğin trafik kazası anı, günlük ev hali, hobiler, vb. canlandırılacaktır. Ayrıca karma gruplar birlikte bir hikayeyi canlandırarak sergileyeceklerdir. Bu bölümde gençler mevcut problemlerini ve sosyal dışlanmayı konu alacaklardır. Drama etkinliklerinde ise; öncelikle eğitmenler kullanılarak drama teknikleri eğitimi yapılacaktır. Bunlar; gruplara enerji kazandırıcı, konsantrasyon sağlayıcı, hikayeleme, anlatım, grup bilinci ve duyarlılığı sağlayıcı, problem çözme ve gözlem teknikleri olarak planlanmıştır. Bu eğitim süresince gençler aktif olarak katılım gösterecek ve işlenen tekniği bizzat uygulayarak öğrenebileceklerdir. Ayrıca, bu bölümde gençler ilave etmek istedikleri drama tekniklerini paylaşarak diğerlerine öğretme imkanı bulabileceklerdir. Grup tanıma teknikleri kullanılarak grupların kaynaşması ve birbirlerini tanıması sağlanacaktır. Bu teknikler "Ben kimim ? Özelliklerim ne? vb." sorulara cevap olacak nitelikte olacaktır. Proje süresince gençler doğal, tarihi ve kültürel yerlere geziler yapacaklar ve ayrıca piknik ve doğa yürüyüşü gerçekleştirilerek gençlerin, ülkemiz, kültürümüz ve insanımız hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır