?k>Çittır: Çok önemli, çevreyi koruyan bir projeyi gerçekleştireceğiz. İl merkezinde ne hizmet varsa, ilimizin en ücra köşesine de bunları ulaştırmak amacı ile el birliği ile çalışıyoruz. Vatandaşımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sosyal alanda kalkınması, toplumsal gelişme ve hizmet için ne gerekiyorsa yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
Amasya İl Genel Meclisi Ağustos ayı ikinci oturumu Mustafa Çittır başkanlığında gerçekleşti. Başkan Çittır; ili kapsayan, ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanması için projeler gerçekleştiriyoruz. En önemlilerinden biriside Amasya merkez ve ilçelere bağlı köylerde evsel katı atık toplama projesidir. Projenin toplam uygulama maliyeti 6.495.000.00 Türk Lirası, idaremize yıllık maliyeti 2.000.000.00 Türk Lirası olacaktır. Bu çok önemli bir uygulama ve projedir. Belediyelerin kapanması ile bu beldelerde yaşayan vatandaşlarımız mağdur edilmeyecektir. Onların temiz hijyenik bir ortamda yaşaması için, şehirde ne varsa aynı hizmetleri onların ayağına götürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Biz tüm meclis arkadaşlarımızla beraber örnek birlik ve dayanışma içerisinde ilimize en iyi hizmeti gerçekleştirmek için el birliği ile çalışıyoruz. Bütçemizi tasarruf içerisinde kullanmak için azami bir çaba içerisindeyiz. Amasya halkı hizmetin en iyisine layık, onu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Planlanan, yürütülen çalışmaları titizlikle denetliyoruz, şeklinde görüşlerini açıklayarak oturumu açtı.
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Cafer Korucu Amasya merkez ve ilçelere bağlı köylerde evsel katı atık toplama projesi ile ilgili İl Genel Meclisine bilgi verdi. İlimizdeki merkez ilçe ve köylerde oluşan evsel katı atıkların insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi için bu projenin uygulanması çok önemli. Kirliliği önleyerek dere ve yer altı sularının kirlenmesinin önleneceğini belirten Korucu proje ile ilgili şu bilgileri verdi; “Anayasamızın “Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması” başlıklı 56. Maddesinde herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ibaresi bulunmaktadır. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir hükmü ile de çevrenin korunması ve çevre kirlenmesinin önlenmesi için devlete, yerel yönetimlere ve vatandaşlara sorumluluklar yüklemiştir.
Son Yıllarda Katı Atıklardan kaynaklanan problemler ülkemizin en önemli çevre sorunlarındandır. Nüfus artışına paralel olarak katı atık miktarları da artmakta, özellikle kentlerimizde tüketim alışkanlıklarının değişimine paralel olarak atık kompozisyonu da hızla değişmektedir. Evsel katı atıkların çevreye verdiği zararların en aza indirilmesi için yapılması gerekenler ve özellikle gelecekte olası problemler ve çözüm yöntemlerinin şimdiden ortaya çıkarılması ve buna uygun bir planlama yapılması gerekmektedir.
6360 sayılı kanunun geçici 2. maddesi ile nüfusu 2000’in altındaki belediyelerin tüzel kişilikleri kaldırılarak köye dönüştürüleceği düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle Amasya ili genelinde köye dönüşen belde ve belediyelerle birlikte toplam 338 köy ve 100.885 kırsal nüfus bulunmaktadır.
KÖYDES Projesi kapsamında köylerde kanalizasyon, içme suyu ve yol sorunlarının büyük oranda çözülmesi ile 15-20 yıl önce çok önemli gibi görülmeyen köylerdeki çöp toplama işi artık günümüzde önemli ve zaruri bir ihtiyaç olarak yerini almıştır.
Amasya ili merkez ve ilçe köylerde oluşan evsel katı atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesine araç, gereç ve ekipman eksikliği nedeniyle imkan bulunmamakta ve bu sebeple çok yoğun çevre kirliliği meydana gelmektedir.
Oluşan kirlilik neticesinde derelerimiz, yer altı sularımız kirlenmekte, tarım ve hayvancılılığı etkilemekte olup bölgede yaşayan insanlarımızın sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Evsel katı atıkların gereği gibi kontrol altına alınmaması nedeniyle özelikle çocuklarımızın ve bölge insanlarımızın sağlığı olumsuz şekilde etkilenmektedir”
Bilgilendirmenin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi; İlimiz Merkez ve Köylerde oluşan evsel katı atıkların toplanması projesi için Çevre ye Şehircilik Bakanlığından ödenek talep edilmesi ile ilgili teklif görüşüldü ve Plan-Bütçe Komisyonu ile Çevre Sağlık Komisyonuna sevki oy birliği ile kabul edildi.
İl Özel İdaresi Norm Kadro standartlarına Dair Yönetmeliğin 10’cu maddesine göre hazırlanan (1) sayılı kadro ihdas cetveline istinaden 1 adet Teknik hizmetler sınıfından Tekniker kadrosunun ihdas edilmesine ilişkin teklif görüşüldü ve Plan-Bütçe Komisyonuna sevki oy birliği ile kabul edildi.
İl Özel İdaresi Norm Kadro standartlarına Dair Yönetmeliğin 10’cu maddesine göre hazırlanan (111) sayılı kadro ihdas cetveline istinaden 8500 Unvan kodlu Mühendis kadrosunun 8505 Unvan kodlu Mimar Kadrosu ile değiştirilmesine ilişkin teklif görüşüldü ve Plan-Bütçe Komisyonuna sevki oy birliği ile kabul edildi.
İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır daha sonra Memur Sen Başkanı Sadi Güven’e söz verdi. Güven, “İl Genel Meclis çalışmalarını izlemekteyim. İlimize yaptığı hizmetlerden dolayı başta Başkan Mustafa Çittır ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.