?k>Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Şehir-İnsan/Medeniyetler Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi kapsamında Amasya Üniversitesinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Projenin ilk ayağında yaşam tarzları, ürettikleri ve faaliyetleri ile medeniyetimizin yakın dönem kültür köprüsü olarak belirlenen Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuad Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu, Mahir İz'in gençlerimize tanıtılması amacıyla Amasya Üniversitesinde bir dizi konferans, söyleşi, sergi, yarışma gibi çalışmalar yıl boyu devam edecek.
Yapılan bu çalışmalar kapsamında uygulanan bir ankette Amasya Üniversiteli gençlerin beş yazar arasından en çok Ali Fuat Başgil'in eserlerini okudukları ortaya çıkmış; Başgil'in eserlerini okuyan gençlere Rektör Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya'nın katılımıyla yapılan bir programda çeşitli hediyeler verilmişti.
Bu bağlamda Türkiye Gençlik Vakfı Amasya Şubesinin katkılarıyla yapılan yeni bir çalışmada ise Ali Fuat Başgil'e ait bin adet Gençlerle Başbaşa adlı kitabı Amasya Üniversitesi ilçeler de olmak üzere tüm yerleşkelerinde açılan stantlarda öğrencilere hediye etmeye başladı. Bu kitabı okuyan öğrenciler ''Kitap Okuyan Bilir'' sloganıyla yapılan bir yarışmada mini bir sınava tabi tutulacak ve ilk dörde giren öğrenciler ise ödüllendirilecekler.
PEKİ GENÇLERLE BAŞBAŞA ADLI KİTAP NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu'na kulak verelim;
''Türk düşünce dünyasının en önemli simalarından Ali Fuat Başgil, bir dönem gençliğinin ahlaken ve ilmen yücelmesini sağlayan çalışmaları ile tanınmıştır. Onun en tanınan eseri ise Gençlerle Baş Başa adlı benzersiz sohbetleridir. Gençlerle Başbaşa, samimi üslubu ile mutlaka okunması gereken eserlerin başında gelir. Başgil'in bu eseri, yayınlandığı günden bu yana defalarca basılmış ve her nesile ayrı ayrı seslenmiştir. Büyük-küçük her insana verdiği ve vermeye devam edeceği mesajlar şimdi olduğu gibi, nesiller boyu da devam edecektir. Kendisinin de belirttiği gibi 'Bu kitap, sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir.' Gerçi her ne kadar kendisi böyle söylese de, bu kitap genç ve tecrübesiz çıraklara da rehber olabilecek kıvamdadır.
Özellikle, seçilen konular ve yazarının dostane üslubuyla bu nadide eser, nesillere daima ilham verebilecek yapıdadır. Yine yazarın deyimiyle: 'Geleceğin ümidi olan gençleri, bunalımdan, iradesiz ve cesaretsiz yaşamaktan kurtaracak olan bu kitap; başarılı olmasının sırlarını göstermektedir.' Bu bağlamda eseri okumak her Türk genci tarafından bir görev addedilmeli ve eserin ve yazarının hedefleri iyi teşhis edilmelidir. Görülecektir ki, gerçekler her devirde sadece şekil değiştirir; ancak esas olan çalışmak, ahlaklı olmak, şahsiyet sahibi olmaktır. Gerisi küçük ayrıntılardır. Bu meziyetlere sahip olan milletlerin gençliği asla aldanmaz, geri kalmaz. Ordinaryüs Profesör Doktor Ali Fuat Başgil Türk gençliğinin meziyetlerini Gençlerle Baş Başa adlı eserinde yazmıştır, okumak ve okutmak ise bizlere düşmektedir.''
Gençlerle Başbaşa'yı okuyan öğrencilerin katılacağı ''Kitap Okuyan Bilir'' adlı yarışma 15 Mart 2016'da saat 17.00'de Amasya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde, ilçelerde ise yüksekokullarda yapılacaktır.