?k>Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri tarafından Amasya Sofular Mahallesi’ni konu alan “Kenti Okumak, Yeniden Düşünmek” başlıklı kent soyutlama çalışma sergisi açıldı. Yrd. Doç. Dr. Aslı Altanlar ve Arş. Gör. Duygu Kalkan Açıkkapı danışmanlığında yürütülen çalışmanın sergi açılışına Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Telhat Özdoğan, Tasarım Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burak Eryılmaz, akademik ve idari personel ile öğrencilerde katıldı.
Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Telhat Özdoğan, “MIS102 STÜDYO 2 programı kapsamında kentsel gelişimin tarihi, kültürel, sosyo-ekonomik ve fiziksel çevresi ile farklı katmanlarını bir arada taşıyan Amasya Sofular Mahallesi öğrencilerimiz tarafından çalışma alanı olarak seçilmiştir. Sofular Mahallesi’nin bütününü düşünerek mahallenin bilişsel haritasını çıkaran öğrencilerden mahalleyi en iyi tanımlayacağını düşündükleri ve üzerinde uzlaşıya varacakları soyut ve somut kavramları belirlemeleri istenmiş ve bu amaçla öğrenciler üçer kişiden oluşan yedi gruba ayrılmıştır. Fakültemizin Amasya’nın tarihi ve mimari dokusuna yönelik çalışmaların önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyleyebiliriz. Çalışmaya katılan öğrencilerimize ve akademik danışmanlarına teşekkür ediyoruz.” dedi.
Sergi 11 Kasım 2016 tarihlerine kadar Mimarlık Fakültesi Sergi Holünde ziyaret edilebilir.
BİLGİ
Şehir ve Bölge Planlama eğitim süreci ve mesleğinde çok yönlü düşünebilme ve emek-birikim sonucu ortaya çıkan ürünü takdim edebilme becerisi önem taşımaktadır. Bu nedenle MIS 102 STÜDYO 2 dersi düşünceyi – planlananı - projeyi takdim edebilme becerisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla öğrencilerin kenti algılayabilmesi/okuyabilmesi, soyut ve yaratıcı düşünebilmesi ve düşüncelerini özgüvenli bir şekilde sunabilme/aktarabilme becerisini farklı ifade teknikleri kullanmayı deneyerek geliştirmeleri hedeflenmektedir.
Lewis Mumford (1961)’un vurguladığı gibi kentin doğasını anlamadan kentin geleceğine dair kestirimler yapmak mümkün değildir? Kent sürekli bir toplumsal gelişme içinde bulunan bir üretim alanıdır. Bu anlamda kent, insanla yerin etkileşiminin tarihi kayıtlarının tutulduğu bir arşiv gibidir, ve aynı zamanda o toplumdaki değer yargılarının, felsefenin ve yönetim biçiminin sembolüdür. Bu nedenle kent sadece bir toplumun yerleşme, barınma, gidiş-geliş, çalışma, dinlenme, eğlenme gibi gereksinimlerinin karşılandığı salt fizik bir mekân olmaktan öteye bir toplumun ortak kültürü ve tarihi ile şekillenen çok katmanlı bir mekândır. Bu bakış açısıyla Sofular Mahallesi çalışma alanı olarak seçilmiştir.
Çalışma alanı olarak belirlenen Sofular Mahallesi’nde arazi gezisi-bilgi toplama ve fiziksel analiz çalışması sürecinde öğrencilerden hayal güçlerini zorlamaları, tüm duyularını kullanmaları, kenti yaşayarak öğrenmeleri, yeri doğrudan deneyimleyerek keşfetmeleri ve mekanı algılamaları istenmiştir.
Öğrenciler, kendi aralarında yaptıkları müzakereler sonucunda grupları adına “beyaz ve yokuş”, “aidiyet”, “samimiyet”, “ilişki”, “güven”, “mahremiyet” ve “korku” kavramlarını belirlemiş ve bu kavramlar üzerinden örüntü dili ile soyut olarak ifade ettikleri Sofular Mahallesi’nin maketlerini 1/500 ölçekte hazırlamışlardır.
Her bir grubun yaptıkları analizler ve hazırladıkları maketler stüdyo ortamında irdelenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda samimiyet kavramını ifade eden Sofular Mahallesi’nin maketinin strüktür olarak inşa edilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda her öğrenci 1/100 ölçekte sınırları 40x40 cm ile belirlenmiş kendi çalışma alanına ait mekana dair okumalar yapmış ve kendine ait olan birimi 40x40x40 cm lik küpün içerisinde Tasarım İlkelerinden yararlanarak soyutlamıştır.
1/100 ölçekte 40x40x40 cm boyutlarındaki her bir birimin bir araya gelmesi sonucu, mahallenin samimiyet kavramı üzerinden soyutlamasını ifade eden 1/500 ölçekteki maket, strüktür olarak inşa edilmiştir.