?k>Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksekokulu’nun Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Programı kapsamında desteklenen ilk Avrupa Birliği projesi “Öğrenmenin Yaşı Yoktur” un tanıtımı ve projenin geldiği aşama 8 Aralık 2016 Perşembe günü saat 09.30’da Apple Otel’de anlatıldı.
“Öğrenmenin Yaşı Yoktur” tanıtım projesi toplantısına Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ile diğer öğretim görevlileri, proje ortakları temsilcileri ve basın katıldı.
Rektör Prof. Dr. Metin Orbay’ın açılış konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve İlahiyat Fakültesine birincilikle giren öğrenciler ile yeni seçilen öğrenci temsilcilerine plaket verildi.
Taşova Yüksel Akın MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin projeyle ilgili şu bilgileri verdi; Amasya Üniversitesi Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksekokulu’nun “Öğrenmenin Yaşı Yoktur” ismini verdiği Avrupa Birliği (AB) projesi, Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II hibe programı çerçevesinde ülke genelinde başvuruda bulunan toplam 1207 proje içerisinde yapılan değerlendirme sonucu başarılı bulunarak kabul edilen 37 proje arasına girmeye hak kazanmıştır.
Taşova Yüksel Akın MYO müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Burak BİLGİN yaptığı açıklamada:
“Okulumuz ilk defa 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında öğrenim hayatına başlamıştır. Okulumuzun eğitim hayatına katıldığı ilk günlerde ilan edilen Avrupa Birliği proje çağrısına başvuruda bulunmuştuk. Uzun bir değerlendirme sürecinden geçerek kabul edilen projemiz 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle başlamış olup 1 (bir) yıl süre ile uygulanacaktır.
“Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II” hibe programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “Sözleşme Makamı” olarak, Milli Eğitim Bakanlığı “Operasyon Faydalanıcısı” olarak yer almakta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi (İKG) Program Otoritesi ise “Proje İzleme ve Kontrol” sürecini yönetmektedir. Projemizin genel amacı Hayat Boyu Öğrenme için uyumlu ve kapsamlı stratejilerin geliştirilmesinin ve uygulanmasının teşvik edilmesine katkı sağlamaktır. Projede hedef aktif olarak iş hayatına katılan kadın sayısının arttırılmasına, kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanarak toplum içindeki sosyal statülerinin yükselmesine, işsizliğin azalmasına ve böylelikle Amasya genelinde sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanmasına katkıda bulunmaktır.
Hibe programında hedef kitle olarak 25-64 yaş aralığında İŞKUR’a kayıtlı işsiz kadınlar ile engelli işsiz kadınlar olarak belirlenmiştir. İlk aşamada hedef kitleye mesleki yeterlilik kazandırma, projede kazanılan mesleki yeterliliklerle birlikte istihdama katkı sağlama, eğitim konularında farkındalık yaratma, Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere üretim sektörleriyle irtibat ve istihdam sağlama amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda planlanan eğitimlerin gerçekleştirilerek sertifikalandırılmasına ya da daha önceki dönemlerde niyet edilmesine rağmen çeşitli nedenlerle yarım kalan sertifika programlarının da tamamlanması hedeflenmektedir.
Proje ortaklarımız Amasya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Amasya Taşova Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Amasya Sevgican Anadolu Engelliler Derneği olarak belirlenmiştir. Projemizin kabul edilerek fiilen hayata geçmesi ile birlikte gerek Taşova ilçemizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerekse Amasya il merkezi ve diğer ilçelerinde hizmet vermekte olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), servis-otobüs işletmecileri, sanayi ve ticaret odaları, dernekler ile sivil toplum kuruluşlarının yoğun ilgi ve desteğini görmekteyiz. Bu destek bir taraftan projenin yürütülmesinde bizleri motive ederken diğer taraftan da yeni ve farklı projeler üretme isteğimizi artırmaktadır.
Proje süresince işsiz ve engelli işsiz toplam 130 kadın kursiyere 5 farklı alanda sertifikalı mesleki eğitim, 3 farklı alanda da sertifikalı genel beceri eğitimi verilmesi planlanmıştır.
Sertifikalı Mesleki Eğitimler olarak:
Okul Servisi ve Turizm işletmeciliği
Engelli ve Yaşlı Bakımı
Toplu Yemek ve Organizatörlük
Yenilenebilir Enerji Fizibilite Danışmanlığı
CAD Eğitimi
Sertifikalı Genel Beceri Eğitimleri olarak:
Uygulamalı Proje Döngüsü Yönetimi: PCM Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği
Girişimcilik Eğitimi planlanmıştır.
Mesleki eğitimlerin planlanmasının temelinde yüksekokulumuzda bulunan otobüs kaptanlığı programında turizm alanında uzmanlaşmış üç bayan öğretim görevlisinin kadın sorunlarına olan duyarlılığı neticesinde alanları olan servis işletmeciliği konusunda bayanlara eğitim verilmesi önerileri yatmaktadır.
Proje ortaklarımızın katkılarıyla engelli ve yaşlı bakımı üzerine eğitim almış bayanlara yönelik ciddi bir ihtiyaç olduğu belirlenmiş ve kurs kapsıma alınmıştır.
Toplu yemek ve organizatörlük kurslarının kursiyerlere ciddi istihdam sağlayacağı düşünülmektedir.
Bölgemizde artan yenilenebilir enerji yatırımları yükselen bir değer olarak ön plana çıkmaktadır. Hedef grubumuzdaki kursiyerlere yenilenebilir enerji fizibilite danışmanlığı konusunda verilecek eğitimlerle bu yöndeki yeteneklerinin artırılması hedeflenmektedir.
Mesleki becerilerine ciddi katkı sağlayacağı ve daha rahat iş bulabilecekleri öngörülerek işsiz bayanlara bilgisayar destekli tasarım (CAD) eğitimi verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Yine mesleki eğitimlerden ayrı olarak Girişimcilik (KOSGEB onaylı), İş Sağlığı ve Güvenliği, Proje Döngüsü (PCM) Eğitimleri ile kursiyerlerin genel beceri eğitimlerinin desteklenmesi düşünülmektedir.
Eğitimlerimize ilave olarak meslek kurslarını tamamlayacak şekilde beş farklı seminer ile teknik geziler icra edilecek bir adet istihdam paneli düzenlenecektir.
Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksek Okulu olarak büyük bir heyecanla başlamış olduğumuz Avrupa Birliği projemizin en ideal şekilde amacına ulaşmasını temenni eder katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılar sunarım” dedi.