Valilik koordinesinde İlimizde hayvancılığın geliÅŸmesi için Tarım ve Orman İl MüdürlüÄŸü ile DoÄŸu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin (DOKAP) ortaklaÅŸa yürüttüÄŸü ‘SaÄŸlıklı Sütler Aydınlık Nesiller Projesi ve Yaylalar Aydınlansın Hayvancılık Canlansın Projesi’ çerçevesinde Süt Sağım Makinesi ile Göçmen Çadırı ve GüneÅŸ Enerji Paneli Teslim Törenine yapıldı.
İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸünde gerçekleÅŸen programda; Vali Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Amasya Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Celil İnce, DOKAP BaÅŸkanı Hakan Gültekin, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri ve çiftçiler yer aldı.
Programda ilk olarak konuÅŸan İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin, projenin detaylarına iliÅŸkin bilgiler verdi. Daha sonra ilimizde üretim yapan bir çiftçimiz, fidan dağıtımından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, teÅŸekkür etti. DOKAP BaÅŸkanı Hakan Gültekin ile Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil ise konuÅŸmalarında, projenin İlimiz için hayırlı olması temennisinde bulundular.
Törende son konuÅŸmayı yapan Vali Mustafa Masatlı ise ÅŸunları kaydetti: “EmeÄŸini toprakla, hayvanla buluÅŸturup üreten, ürünlerini bizlere ve dış ülkelere gönderen, bu sayede ülkemizin büyümesine, geliÅŸmesine ve dönüÅŸmesine katkıda bulunan çok kıymetli çiftçilerimiz. Sözlerime baÅŸlarken hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
CumhurbaÅŸkanımız baÅŸkanlığındaki hükümetimiz, özellikle son yıllarda ticaretten turizme, sanayiden savunma sanayisine, sosyal güvenlik sisteminden tarıma, hayvancılığa varana kadar pek çok alanda dönüÅŸümü, deÄŸiÅŸimi ve geliÅŸimi gerçekleÅŸtirdi. Bu atılımlarla geliÅŸmeye, dönüÅŸmeye ve kalkınmaya devam ediyoruz. Bunun en somut örneÄŸini de salgında görmüÅŸ bulunmaktayız.
Tüm dünyada insanlar saÄŸlıkla ilgili, tedavi ile ilgili bir sürü sıkıntı, ıstırap yaÅŸamasına raÄŸmen, bizler bunların tamamını izole ederek aynı zamanda insanlarımızı en iyi ÅŸekilde besleyip, hastalığa karşıda bütün mukavemetini ve direncini saÄŸlamış olduk. Tabi hiçbir zaman ülkemizin aynı noktada bulunmasına, duraklamasına hiçbirimizin rızası olmaz. Bu bakımdan bizler, bu geliÅŸime ve deÄŸiÅŸime katkıda bulunmak zorundayız. Katkıda bulunurken de bizim kendi proje ekibimizle beraber, burada her kesimden insanımıza, her türlü alanda katkı sunmamız gerekmektedir.
Bu zamana kadar manda ve küçükbaÅŸ yetiÅŸtiriciliÄŸi ile ilgili deÄŸiÅŸik zamanlarda, deÄŸiÅŸik destekler oldu. Buradan da onları duyurduk, söyledik ama birkaç rakamı özellikle sunmak istiyorum. Bizler küçükbaÅŸ hayvancılık varlığında Avrupa 1.’siyiz, büyükbaÅŸta da Avrupa 2.’siyiz. Bizlerin bu baÅŸarılı tabloyu aynı ÅŸekilde devam ettirmemiz gerekmektedir. Tabi devam ettirirken hem ürünümüzü çok iyi fiyatlarla satacağız hem de verimliliÄŸi ve üretimi artıracağız. İşte gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bu hibelerin tamamını, bu verimliliÄŸi ve üretimi arttırma noktasındaki çabaların bir sonucudur.
Tüm çalışmalarımızda Tarım Bakanlığımızın bizlere çok önemli destekleri oldu. Devletimiz tarafından ilimize, 2021 yılı içerisinde, sadece büyükbaÅŸ hayvancılık alanında 40 Milyon TL para desteÄŸi yapıldı. KüçükbaÅŸ hayvancılık destekleri de devam ediyor. Karayaka ırkı ilimizde de desteklenmeye alındı. 6.000 araç, 300 de koç olarak toplam 6.300 rakamlı 1. proje geçmiÅŸ bulunmaktadır. 2. proje de inÅŸallah 2022’nin ilk döneminde hayata geçecektir.
Az sonra dağıtımını yapacağımız ekipmanlarla ilgili de birkaç ÅŸeyden bahsetmek istiyorum. Ben Sayın CumhurbaÅŸkanımıza, ilimizin DOKAP’a alınması noktasındaki talimatlarından dolayı buradan teÅŸekkür ediyorum. Tabi vekillerimize ve bunda emeÄŸi geçen herkese de teÅŸekkür ediyoruz. Bizler DOKAP’a dahil olunca, DOKAP’ın sunduÄŸu imkanlardan en iyi ÅŸekilde faydalanabilmek için arkadaÅŸlarımızla istiÅŸarelerde bulunduk ve kendimize ait bir proje ekibi oluÅŸturduk. Geçen yıl 11 il arasında, DOKAP’ın sunduÄŸu imkanlardan en çok faydalanan 4. İl olduk. SaÄŸolsun DOKAP bu yıl ilimize 8 Milyon TL’ye yakın bir meblaÄŸda destek saÄŸladılar. 2021 yılında DOKAP’a sunulan projeler bazında 11 il içinde 1. olmayı baÅŸardık.
DeÄŸerli hazirun; biraz sonra dağıtımını yapacağımız 126 sağım makinası, 126 tekne savar ve 126 hijyen bidonlarının ÅŸuan itibariyle toplam deÄŸeri 354 Bin TL’dir. Bunun %80’i DOKAP tarafından karşılanmaktadır. DiÄŸer taraftan, küçükbaÅŸ hayvancılık için ve bunların aydınlatması ile ilgili olarak da 50 tane göçer çadırımızın deÄŸeri 380 Bin TL’dir. Bunun da %80’i yine DOKAP tarafından finanse edilmektedir. Burada bizlere düÅŸen ÅŸey, aldığımız destekleri ve hibeleri yerinde kullanmamızdır. Bu hibe ve desteklerle üretimimizi arttıracağız, verimliliÄŸimizi yükselteceÄŸiz, hem kendi insanımızı doyuracağız hem de dünyanın bütün insanlarına buradan ürünler göndereceÄŸiz, ihracat yapacağız.
Sayın CumhurbaÅŸkanımızın bir hedefi var, bunu hepimiz iyi algılamalı ve buna uygun çalışmalıyız. Biz dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisine gireceÄŸiz inÅŸallah. Onu da baÅŸaracağız. Ama bunu baÅŸarırken çiftçimize, iÅŸçimize, iÅŸverenimize varana kadar herkes, hepimiz elimizden gelen çabayı sonuna kadar sarf edeceÄŸiz. Biz bu hibeleri dağıtırken mutlu oluyoruz ama bunların ürüne dönüÅŸtüÄŸünü görünce mutluluÄŸumuz kat ve kat artacaktır.
Ben bütün bu çalışmalar içerisinde bize her zaman vizyon çizen, önder olan Sayın CumhurbaÅŸkanımıza, Tarım Bakanlığımıza, Sanayi Bakanlığımıza, özellikle DOKAP’a dahil olma konusunda çok ciddi gayretleri olan DeÄŸerli Vekillerimize ve DOKAP BaÅŸkanımıza buradan özellikle teÅŸekkür ediyorum. Desteklerinden dolayı emeÄŸi geçen Tarım Müdürüme ve ekibine, bu güzel projeyle ilgilenecek, uÄŸraÅŸacak olan bütün proje ekibimize, çiftçilerimize buradan teÅŸekkür ediyorum. Verilen tüm alet ve edevatın olabildiÄŸince en güzel yerde, en iyi ÅŸekilde kullanılacağını ümit ediyor, hepinizi saygıyla sevgiyle muhabbetle selamlıyorum.”
Vali Mustafa Masatlı’nın konuÅŸmasının ardından; hak sahibi 126 üreticimize Tarım ve Orman Bakanlığı ile DOKAP’tan %80 hibe destekli toplam proje tutarı 353 bin TL olan 126 adet süt sağım makinesi; küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸi yapan 50 üreticimize ise %80 hibe destekli toplam proje tutarı 380 bin TL olan 50 adet göçmen çadırı ve güneÅŸ enerjisi paneli sistemi dağıtımı yapıldı.