AİDS kazanılmış bağışıklama yetmezliği sendromu olarak tanımlanan bir hastalıktır. Etken olan HIV vücuda girdikten sonra çoğalarak kişinin çeşitli
hastalıklara ve kanserlere karşı direncini zayıflatır. Sonuçta AİDS ortaya çıkar ve kişi birden fazla hastalıkla yaşam mücadelesine başlar.
Hastalık; kan, cinsel temas ve perinatal (anneden bebeğe) yollarla bulaşmaktadır. Ayrıca anne sütü ile de bulaşma gösterilmektedir. Homoseksüeller, Heteroseksüeller, fahişeler, sağlık personeli, damar yoluyla ilaç ve uyuşturucu kullananlar, hemofili hastaları, kan nakli yapılanlar ve ameliyat geçirenler hastalık bulaşma riski yüksek olan gruptur. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir.
HIV enfeksiyonu olan kişilerle cinsel temasın önlenmesi, kondom kullanımının yaygınlaştırılması, uyuşturucu ilaç kullananların tespiti ve rehabilitasyonu, kan bankalarında ve kan ürünleri üreten tesislerde HIV (-) olduğundan emin olmadan kanların ve kan ürünlerinin kullanımına izin verilmemesi, sağlık personelinin iğne ve kesici aletleri dikkatlice kullanmaları alınması gereken önlemlerdir.
Bulaşmanın sadece belirli yollarla olması bizim için bir şanstır ve koruyucu önlemler ile AİDS yayılımını durdurmak mümkündür.
UNAIDS tahminlerine göre 2005 itibariyle dünyada 39 milyon erişkin HIV taşıyıcısı vardır. 2005 yılında yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 4.1 milyondur. HIV/AİDS’li 15 yaş altı çocuk sayısının 2,3 milyon olduğu tahmin edilmektedir ve bu vakaların yaklaşık olarak 700 bin’ i HIV (+) vakalardır. 2005 yılında AİDS ten ölen vaka sayısı ise yaklaşık 2,8 milyondur.
Bu enfeksiyonların % 95 ten fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana gelse de günümüzde HIV dünyadaki her bölge için bir tehdit unsuru halini almıştır.
Ülkemizde 1 Ekim 1985 - 31 Aralık 2005 itibariyle 1666 HIV/ 588 AİDS vakası olarak toplam 2254 vaka bulunmaktadır. Cinsiyete göre dağılımında erkek vakaların sayıca kadın vakalara göre fazla olduğu görülse de özellikle üretken çağlarında bulunan 15-19 yaş aralığında genç kızlarda vakaların erkeklere oranla daha çok görülmesi dikkat çekmektedir. Vakaların % 69’unu erkekler oluşturmaktadır ve ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus grubu 25-39 yaş grubundadır.
2006 senesi 1 Aralık Dünya AİDS Günü için Dünya AİDS Kampanyası tarafından kararlaştırılan slogan “SÖZÜNDE DUR, AİDS’İ DURDUR” dur. Bu sloganın yanı sıra “AİDS’E SIRTINI DÖNME” sloganı yardımcı slogan olarak kullanılabilmektedir. Sadece 1 Aralık günü değil, diğer tüm günlerde de sloganları hatırlamak, bu ciddi hastalığa karşı gereken önlemleri almak gerekir.