?? style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNormal>Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan başkanlığında bir heyet, Türkiye Radyo Televizyonu (TRT) tarafından bir AB projesi kapsamında hazırlanan “Kesişen Hayatlar” adlı belgesel çekimlerine katılmak ve Fransız süt ve tarım sektöründe yer alan kurum ve kuruluşların yetkilileriyle görüşmeler yapmak amacıyla 19-24 Nisan 2012 tarihleri arasında Fransa'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
TRT tarafından çekilen belgesel, Amasya DSYB tarafından 08.07.2008-07.08.2009 tarihleri arasında uygulanan "Damızlık Sığır Yetiştiriciliğinde Mevcut Uygulamalar ve Son Gelişmeler" adlı AB projesinde Fransız Hayvancılık Enstitüsü (Institut de l'Elevage) ile başlayan ve proje sonrasında tüm Fransız hayvancılık sektörü kurum ve kuruluşları ile her geçen gün gelişerek devam eden ortaklık ve işbirliğini konu almaktadır.
19-24 Nisan 2012 tarihleri arasında 6 gün süreyle devam eden çekimler, Franche-Comte Bölgesi Jura ve Doubs Departman’ları ile Paris'te bulunan farklı kurum ve kuruluşlarda yönetici ve çalışanların katılımıyla gerçekleştirildi.
Bu kapsamda, Franche-Comte Bölgesi’nin başkenti Besançon’a bağlı Mamirolle Kasabası’nda yer alan Süt Endüstrisi Ulusal Okulları (Ecoles Nationales d'Industrie Laitière - ENIL) ve bünyesinde yer alan peynir ve diğer süt ürünleri üretim tesisleri, Jura Departman’ında yer alan ve yöresel Comte peyniri olgunlaştırma merkezi olarak kullanılan des Rousses kalesi, Franche-Comte Bölgesi Doubs Departman’ı Roulans Kasabası’nda bulunan Coopex Montbéliarde Grup Suni tohumlama merkezi, Franche-Comte Bölgesi Doubs Departman’ı Maisons-du-Bois-Lièvremont Kasabası’nda bulunan Comté peyniri yerel üretim tesisi, Franche-Comte Bölgesi Doubs Departman’ı Maisons-du-Bois-Lièvremont Kasabası’nda bulunan FNPL Başkan Yardımcısı, Fransız Hayvancılık Enstitüsü Başkanı ve Maisons-du-Bois-Lièvremont Kasabası peynir üretim tesisi ve kooperatifi başkanı Sayın Martial Marguet’nin işletmesi, Fransız Hayvancılık Enstitüsü’nün Paris’te bulunan merkezi, Ulusal Tarım Araçları Kullanım Kooperatifleri Federasyonu (Federation Nationale des Cooperatives d'Utilisation de Materiel Agricole - FNCUMA)’nun Paris’te bulunan merkezi ziyaret edildi.
Amasya DSYB heyeti, çekimler süresince, bölgemizde kurulması planlanan peynir üretim tesisi konusunda yaptığı görüşmelerin yanısıra, Fransa’daki üretici kooperatiflerinin bu konuda uyguladığı yöntemleri, sistemin çalışma şeklini yerinde görerek incelemelerde bulundu. Franche-Comte Bölgesi’nde üreticiler tarafından kurulan 160 kooperatif bünyesinde çalışan peynir üretim tesislerinde kooperatif başına günlük ortalama 10 ton süt işlenerek bölgesel ve coğrafi özellikleri işaretlenmek suretiyle 1 ton peynir elde edildiğini ve pazarlandığını yerinde gördü. Benzer bir sistemi bölgemizde kurmak ve Amesia markası altında pazarlayarak tüketicilere ulaştırabilmek amacıyla Fransız yetkililerle birebir yapılan görüşmelerde, üretici birliği olduğumuz için her tür desteğin sağlanacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
Ulusal Tarım Araçları Kullanım Kooperatifleri Federasyonu (Federation Nationale des Cooperatives d'Utilisation de Materiel Agricole - FNCUMA)’nun Paris’te bulunan merkezi ziyaret edildi. Federasyon başkanı Sayın Stéphane Gérard ve FNCUMA yetkilisi Christine Ferrier ile Amasya DSYB heyeti arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, FNCUMA’nın kuruluşu, yönetmelikleri, sistemi, üye sayısı, işleyiş esasları, üye kooperatif ve üretici sayıları hakkında bilgi alındı. Amasya bölgesinde yapılan çalışmalar ve yaygınlaştırma çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Fransız Hayvancılık Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Philippe Amé ile Enstitüsü merkezinde bir toplantı gerçekleştirildi. Amasya DSYB tarafından kurulması planlanan peynir üretim tesisi için uygulanacak yöntemler ve kullanılması düşünülen AB fonları ile gelecekte uygulanması planlanan diğer faaliyetler hakkında görüş alışverişi yapıldı.
TRT tarafından hazırlanan belgeselin 2 nci ayak çekiminin Haziran 2012 ayında Amasya DSYB bölgesinde gerçekleştirileceği konusunda yetkililerden bilgi alındı.
Konu ile ilgili olarak Amasya DSYB başkanı Güner Aslan:
“En büyük hedefimiz bölgemizin ve Anadolumuzun peynir kültürünü geliştirmek, Birliğimiz kanalıyla ürettiğimiz peynirleri, raflara koyarak tüketiciye ulaştırmaktır. Üretimin tamamını sanayiciye bırakmak doğru değil, kooperatif ve birlikler üreticilerinden topladıkları sütlerden elde ettikleri süt ürünlerini pazarlayarak bu pazardan bir pay almak suretiyle, üreticilerin gelirlerine bir katkı sağlayabileceklerini bilmelidirler. Amasya DSYB olarak bu konuda örnek olacağımıza, diğer birlik ve kooperatiflerin de aynı şekilde bu yolu bizim peşimizden izleyeceklerine inanıyoruz. Birliğimiz halen üreticilerimizden toplanan süt ile, muhtelif fabrikalarla anlaşmak suretiyle, kendi süt ürünlerini ürettirerek Amesia markasıyla tüketiciye sunmaya başlamıştır. Bu bizim için sadece bir başlangıçtır. Her geçen gün daha da güçleneceğimize ve kendi üretim tesislerimizi kurarak gelecekte hedefimize ulaşacağımıza inancımız tamdır. Üreticimizde bu güç, cesaret, azim ve inanç vardır.” dedi.