Tasarım MYO’ da iki programa daha öğrenci alınacak
Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu programlarından Mimari Restorasyon Programına ve Bilgisayarlı Animasyon Programına öğrenci alımına YÖK ..
Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu programlarından Mimari Restorasyon Programına ve Bilgisayarlı Animasyon Programına öğrenci alımına YÖK tarafından onay verildi. Amasya Üniversitesi bünyesinde yeni programlar açılmasıyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Metin Orbay 2016 YGS ile bu programları tercih edecek adayların; 2016-2017 akademik yılında Amasya Üniversitesinde eğitim öğretime başlayacaklarını söyledi. Yeni programlar açarken mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını göz önünde bulundurduklarını ifade eden Orbay nicelikten ziyade niteliğe önem verdiklerini kaydetti.
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI
Tarihi eserlerin özgün biçimini koruyarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için restorasyon işlemlerini, alan eğitimi almış kişilerin yapması gerekmektedir. 8.500 yıllık bir tarihe sahip ve her köşesinde farklı medeniyetlerden kalma eserler olan Amasya’da Amasya Üniversitesi bünyesinde bu programın açılması ayrıca önem taşımaktadır.
Mimari Restorasyon Programından mezun olan öğrenciler önlisans diplomasına sahip olarak, tekniker unvanına sahip oluyorlar. Şantiyelerde mimar ve ustalar arasında ara teknik eleman olarak görev yapmakta, restorasyon/konservasyon konularında faaliyet gösteren, Kültür Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı, Kültür Bakanlığı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarında, tüm müze ve saraylarda, arkeolojik kazı ekiplerinde ve özel kuruluşlarda çalışabiliyorlar. Ayrıca bu bölümden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mimarlık, İç mimarlık, Geleneksel Türk El Sanatları, Eski Çini Onarımları bölümlerine geçiş yaparak lisans eğitimlerini de tamamlayabilirler.
TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. HASAN BALTACI
Mimari Restorasyon programının açılması ile ilgili bir açıklama yapan Tasarım MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Baltacı; ”Amasya’nın Türk tarihinde ayrı bir yeri ve önemi var. Gerek Osmanlı dönemindeki önemi gerekse Cumhuriyetimizin kuruluş aşamasındaki değeri göz önünde bulundurulduğunda, tarihi eserlerin yaşatılması için yetişecek nitelikli bireylerin üniversitemizde ve şehrimizde eğitim görecek olması bizler için mutluluk vericidir. Amasya’nın ilk çağlardan itibaren, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok mimari eserin örneklerine sahip bir kültür merkezi olması, burada Mimari Restorasyon Programına olan ihtiyacı beraberinde getirmektedir. Bu bölgede bulunan, tarihi ve kültürel açıdan önemli bu mimarı eserleri korumak, onarmak, tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla üniversitemiz bünyesinde Mimari Restorasyon programının açılması gerekli görülmüştür. Bu programın üniversitemizde açılması üniversitemiz için ayrı bir gurur kaynağıdır.” dedi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON PROGRAMI
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı eğitimi, tasarım temelli tüm mesleklerde projelendirme safhasında gerekli ve hatta zorunluluk içermektedir. Bu programın amacı; konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, günümüz tasarım teknolojisi araçlarından yararlanabilen, tasarımın üç boyutlu görsellerini yapabilen, beğeni unsurunun uygulama öncesinde elde edebilecek nitelikte meslek elemanları yetiştirmektir. Bu elemanlar, mimari tasarım ofislerinde (mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım ofisleri), mimari ekiple uyumlu çalışabilecek; iki boyutlu ve üç boyutlu tasarım programlarını kullanabilen (AutoCAD, 3DsMax, Auotdesk MAYA, SketchUp, AdobePhotoshop vb.); mimari projeleri rahatlıkla okuyup çözümleyebilen; mimari malzeme ve dokulara hakim; fotoğraf ve görüntü işleme yeteneği kazandırılmış elemanlar olacaklardır.
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı ile ilgili bir açıklama yapan Tasarım MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Baltacı; ”Programın açılmasıyla fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde bilgisayarla model tasarımı ve çizimi yapma bilgi ve becerisine sahip, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, tasarım sorunlarını tanımlayabilen, çözüm önerileri geliştirebilen bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı mezunları kamu sektöründe bilgisayar elemanı, bilgi işlem uzmanı, reklam danışmanı olarak, özel sektörde bilgisayar destekli tasarım elemanı, reklam, televizyon, sinema sektörü; ambalaj dekorasyon, grafiker, logo tasarımcısı, üç boyutlu çizim uzmanı, peyzaj mimari, animasyon tasarımcısı, otomotiv sektörü, mimari animasyon gibi alanlarda istihdam edilmektedir. Her iki bölümün açılmasını Amasya ili ve üniversitemiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” cümlelerini kaydetti.
Grafik Tasarım Programa ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlayan Tasarım MYO bu yıl ilk mezunlarını da verecek.